oil treatment untuk kereta Things To Know Before You Buy

Sy ada mncr di Web. Minyak pelincir ni ada yg guna tp tidak dibuktikan spt guna minyak masak jika kita pernah dgr dulu.

Minyak hydraulik diperbuat dari pelbagai jenis minyak pelincir yang terdapat di dalam dunia ini.Kegunaan utama minyak ini ialah didalam tranmissi automatik dan 'torque converter'.

eight.Agen Antifoaming untuk mengelakkan terjadi buih didalam minyak pelincir yang kesan nya boleh menambah geseran dan hakisan sebab ada ruang udara di antara permukaan logam.

mileage dah hampir kepada minyak enjin jenis mineral, tapi jika masih rasa tiada masalah, eloklah kekal jenis semi artificial dulu..Hmmm gunakan Shell

Kena pastikan enjin kasar tu semasa pandu atau idle. Jika semasa idle, kemungkinan enjin belum sedia dari segi suhu dan minyak enjin tidak serasi samada minyak tiruan atau minyak topup2, dan jg kehausan gelang pada omboh(tanda kurang pickup).

Boleh juga test spring dgn menekan bonet. Kalau Verify mounting asorber, jack tayar dan pusing tayar ada masalah bering pecah, travel shaft koyak dan sbgnya. separuh masalah kereta boleh dilihat hanya dengan jack tayar depan dan suluh bawah2 kereta tu.

Jika pengubahsuaian dan pemasangan alat kelengkapan tambahan boleh mengakibatkan perubahan besar kepada rupa bentuk, ukuran, kestabilan dan keselamatan serta ciri-ciri asal kenderaan motor tersebut, kebenaran bertulis hendaklah diperolehi terlebih dahulu dari pihak JPJ. Contohnya:-

Untuk kegunaan enjin lama yang tiada prestasi diperlukan. Sila rujuk handbook dari kilang kenderaan anda.

Salam tuan..ingin bertanya utk toyota innova car thn 2005 minyak enjin apa yg sesuai..selama nie saya guna minyak semi toyota ingin bertukar kepada caltex atau castrol mana yg elok..thanks

Nombor pertama lg rendah lg oil treatment untuk kereta mahal dan enjin baru elok guna 5w. Da lbh setahun dua bolehlah 10w ikut kemampuan. ReplyDelete

Facebook is displaying information to help you greater comprehend the goal of a Site. See actions taken by the individuals that deal with and submit content material.

Enjin tuan sudah dekat 10 tahun, memang regular la usia gini leaking sana sini. Betul ke yang bocor tu minyak hitam atau minyak gear. letak minyak tu di kertas putih, jika cerah tu minyak equipment.

mungkin takat didihnya juga berubah? dan ada oil treatment yang menukarkan bendalir menjadi likat dan menghalang perjalanan minyak enjin ke semua ruang.

sepertimana kereta yang bergerak tanpa henti 500KM boleh menyebabkan piring caliper kita gelong sebab terlalu panas akibat proses cekaman brek berulang2. Sebab itu saya cadangkan berhenti rehat dalam jarak 200-300KM ke untuk sejukkan mekanikal kenderaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *